De KLJ-sporten

Wie zijn wij en wat doen we?

Wie denkt dat de KLJ van Oostham na het kamp een zomerdutje doet, heeft het goed mis. Want zomervakantie dat betekent voor ons maar één ding: Vendelen, wimpelen, dansen en ons vooral goed amuseren! Een klein beetje geschiedenis.

Over hoe en wanneer het vendelzwaaien juist ontstaan is, bestaat er veel discussie. Maar men denkt dat het in West-Europa tijdens de periode van de veldslagen en de kruistochten ontstaan is.

De grote vlaggen dienden toen om vriend van vijand te onderscheiden op de slagvelden. Vaak werd het zicht beperkt door rook van buskruit. Een grote vlag was het ideale middel om elkaar op een slagveld te vinden.

Later, rond de 17de eeuw, werd het vlaggenspel meegenomen naar de dorpsfeesten en volksfeesten waar vendeliers met acrobatische bewegingen het publiek wisten te imponeren. Deze traditie werd overgenomen door gilden en schutterijen die deze stijlsport nog steeds beoefenen.

 

In Vlaanderen is het de KLJ die deze traditie in de jaren 50 nieuw leven heeft ingeblazen. In de zomer worden er onder de verschillende afdelingen sportfeesten georganiseerd waar de gilden het tegen elkaar kunnen opnemen.

Toen is ook het wimpelen ontstaan. Zo kregen ook de meisjes de kans om in de zomer het beste van zichzelf te geven op de sportfeesten. De grote vlaggen werden ingeruild voor kleinere, lichtere exemplaren.

Ook al wegen de vlaggen minder, toch wil dit niet zeggen dat wimpelen makkelijker is dan vendelen. Waar bij het vendelen vooral kracht en uithouding essentieel zijn, draait het bij het wimpelen rond snelheid en sierlijkheid.

Ondertussen wordt er op sportfeesten veel meer gedaan dan vendelen en wimpelen alleen. Er wordt gedanst en aan atletiek gedaan. Er is een touwtrekcompetitie en er worden piramides gebouwd.

Kortom: zeker de moeite om eens mee te maken. 

 

Geïnteresseerd?

Heb je zin gekregen om mee te doen met deze unieke sport? Om een kast vol bekers te winnen en je een hele zomer lang te amuseren? Vanaf 12 jaar is iedereen welkom. Je kan zelf kiezen aan welke sporten je allemaal wil deelnemen en de leiding zal je onderdompelen in het vendelen, wimpelen of dansen. Wij nodigen dan ook alle +12 leden uit om eens te komen kijken! Als je nog vragen hebt, stel ze maar gerust aan iemand van de leiding, zij helpen je wel verder.